ERDŐFÜRDŐ – Shinrin Yoku

Egyre többet hallani a természetben eltöltött idő pozitív élettani hatásairól.  De ami ennél is meggyőzöbb, hogy valószínűleg Te magad is tapasztaltad, mennyire feltölt egy kirándulás vagy rövidebb séta a fák között. Ez idő alatt könnyű elfeledni az aktuális problémákat, lelassulni, kizökkenni a napi rohanásból, más szemszögből átélni a valóságot.

Japánban erre a jelenségre már a 80-as években felfigyeltek és Dr. Csing Li (A Sinrin-Joku, Az erdőfürdőzés tudománya és művészete című könyv szerzője) vezetésével kutatásokba kezdtek, illetve a a nemzeti egészségprogramba beillesztették az erdőfürdőzést.

A Shinrin Yoku, szó szerint erdőfürdőzést jelent. Ez több, mint egy szokásos séta, túrázás vagy kocogás az erdőben. A gyakorlatban annyit jelenti, hogy a tudományos eredményeken alapuló szekvenciát követve, változatos gyakorlatok segítségével megérkezünk, lelassulunk, képessé válunk befogadni az erdőt.

Amint érzékszerveinket megnyitjuk, újra kapcsolatba kerülhetünk a természettel. Ilyenkor lélegzetünk lelassul, elménk kitisztul, testünk regenerálódik. Mindeközben testi és mentális egészségünkre, közérzetünkre pozitívan hat az erdő aromája, a fitoncidok, a természetes környezetben nagyobb koncentrációban jelen lévő negatív ionok… A közösségi élmény, megosztások, egyéni rácsodálkozás, a természet szabályainak megfigyelése, mind támogatja a rekreációs folyamatot.

Vezetett erdőfürdő a gyakorlatban

Az erdőfürdő valójában egy egészségmegőrző rekreációs, wellness program, egy kis csoportban történő, csendes, vezetett séta, melynek felépítése a tudományos eredményeken alapul.

Minősített edőfürdő vezetőként az erdőterápiás intézetek által kidolgozott szekvencia alapján, különböző gyakorlatokkal (“meghívások”) segítem a résztvevőket abban, hogy ki tudjanak kapcsolódni, el tudjanak távolódni a napi problémáktól, zakatoló gondolatoktól, feladatoktól a program során, lelassuljanak, újra kapcsolódjanak a természettel, önmagukkal és egymással.

Az erdőfürdő általában 2 és fél – 3 órás, könnyed, néhány kilóméteres (3-5km) séta a természetben. A Shinrin Yoku során különböző meghívások, kapcsolódási gyakorlatok, meditáció, légzési gakorlat, érzékszervi megfigyelések, alkotás segíti a résztvevőket, abban, hogy az élmény minél teljeseb lehetssen. Az erdőfürdő hatása azonban a vezetőn kívül a résztvevőktől is függ. Ezért fontos a séta alatt a csend (kivéve a megosztó körök, alkalmanként páros vagy kis csoportos gyakorlatok során), valamint hogy ebben a néhány órában teljesen átengedjük magunkat a folyamatnak.

Az erdőfürdő vezető személyiségétől, szakmai érdeklődésétől függően különböző tematikájú erdőfürdők közül választhatsz. A hazai minősített erdőfürdő vezetők bemutatkozását a Magyar Erdőfürdő és Erdőterápia Társaság honlpaján találod, a számodra megfelelő, érdeklődési körödnek megfelelő témájú programjairól pedig a MEET facebook csoportjában értesülhetsz.

Sétáimon…

…érdeklődési köreimből, szakmai tapasztalatomból* adódóan, segítek észrevenni az ökológiai összefüggéseket, meglátni az apró csodákat, megfigyelni az élőlények közötti kapcsolatati hálót, a fák testbeszédét, kölcsönhatásokat, ismerkedni az ehető és gyógyító növényekkel, átélni az alkotás örömét. Erdőfürdőimet gyakran workshoppal együtt ajánlom a következő témákban:

  • Szálas növényekből szakajtó: nem csak szalmából és fűzfavessző sínből készíthető szakajtó. Levendulából, fenyőtűből, gyógynövényekből, “gazból” is elkészülhet egy kis kosárka, apró tárgy.
  • Természet kincs ékszer: a séta során talált termésekből, fakéregből, kavicsokből megalkothatod saját fülbevalódat, medálodat..
  • Biofília a gyakorlatban: növényi motívumok otthonunkban természetes anyagokből (vályog, kaolin, pigmentek, lenolaj, mész felhasználásával). A Biolfília elméletről itt olvashatsz.
  • Batikolás, textil festés növényekkel
  • Természet naplózás – készítsd el saját kalandnaplódat

Rólam

Rendes Niki vagyok, környezeti nevelő, erdőfürdő vezető, favizsgáló.

*Egyetemi tanulmányaimat biológus szakon végeztem, ökológia témában kutattam, majd Nyugat-Afrikában, Guineában éltem, ahol többek között terepi kutatásokban vettem részt. Az afrikai dzsungel, a trópusi fák, szavannák, a kultúra, az emberek, színek és illatok gyermekkori álmom és örök szerelmem, inspirációm. Itthon az elmúlt tíz évben legtöbb energiámat a környezeti és globális nevelésre, fenntartható, hulladékmentes életmód, önkéntes egyszerűség népszerűsítésére szenteltem.

Ehhez nélkülözhetetlennek tartom, hogy újra kapcsolódni tudjunk a természethez. Ez az oka annak, hogy favizsgálónak és erdőfürdő vezetőnek tanultam.

Fontosnak tartom, hogy időről időre tudatosítsuk magunkban: a természet részei vagyunk, a természet mi vagyunk. Egy-egy rácsodàlkozás, aha-élmény a természetben, megélni, hogy mennyire hasonlóan működünk màs élőlényekkel és milyen fontos a kapcsolat, lehet a kezdő lépés egy zöldebb életmód kialakítàsához. Eresszünk erős gyökereket, hogy legyen honnan táplálkozni a mai vilàgban, aktivistaként, egy zöld élet népszerűsítésében vagy csak egyszerűen motiváltnak maradni. Szerintem az ERDŐFÜRDŐ ehhez egy csodálatos módszer.

Kinek szól?

Kiscsoportos meghirdetett erődürdőimet bárkinek szeretettel ajánlom, ahova csatlakozhatsz egyedül vagy barátoddal, rokonoddal.

Szívesen vezetek privát erdőfürdő sétát családoknak, kollégáknak céges csapatépítés részeként, illetve ajándékba is adhatsz erdőfürdőt szeretteidnek. Gyerekeknek, iskoláknak vagy táborokban rövidítette 45 – 120 perces erdőfürdő élményt tartok, akár az intézmény udvarán. Bármilyen kérdéssel, igénnyel bátran keress elérhetőségeimen.

Legközelebbi erdőfürdőimről a Facebook oldalamon, illetve itt a HÍREK, ESEMÉNYEK fülön értesülhetsz vagy a hírlevélre feliratkozva.

Részvételi feltételek

Mivel az erdőfürdők kis létszámmal indulnak, ezért fontos, hogy a program előtt minél előbb lefoglald a helyed. Jelentkezni e-mailben tudsz, a rendesniki@belsoerdo.org címre küldött üzenettel, illetve kérdéseidet is itt tudod feltenni (kapcsolat menü alatt szereplő telefonszámon, illetve messengeren is elérsz). A részvétli díj átutalásával válik érvényessé a jelentkezésed. (E-mailedre válaszul megküldöm a banki adataimat és bekérem a számlázáshoz szükséges adataidat.)

Részvételi díj egy 3 órás erdőfürdön 5000-8000 Ft/ fő. *

*Kedvezményt adok, ha más településről tömegközlekedéssel érkezel, illetve ha helyi vagy és bringán/ gyalog érkezel, valamint ha párban regisztráltok.

Kérdéseiddel keress bátran!

Legközelebbi erdőfürdőimről a Hírek, események menüpontnál vagy facebook oldalamon értesülhetsz.