ISKOLAI/ÓVODAI PROGRAMOK

Beszélgetéssel egybekötött interaktív előadásokat tartunk, ahol a környezeti kihívásokat, mindennapi szokásainkat beszéljük meg. A világ különböző tájain készült saját fotókkal közelebb hozunk egy-egy globális problémát, majd a gyerekek saját élményeit felhasználva, helyi megoldásokat kutatunk fel. A program második felében kreatív foglalkozás során még közelebb kerülünk a témához, környezetbarát technikákat próbálunk ki. Ez a folyamat aktivitásra buzdít,  megadja a kezdő lökést, megmutatja a gyerekeknek, diákoknak, hogy ők is lehetnek zöld hősök, beindíthatnak egy-egy változást.

Válsztható témák:

  • Terülj, terülj asztalkám/ Ételeink: ‘Éhes bolygó’- fényképek családokról a Föld különböző országaiból és az ő egy heti élelmiszerük; Zöldség barkóba; Mi fán terem a kakaó? és egyéb déli gyümölcsök; Élelmiszer kilóméter számítás; Fölösleges csomagolások; Helyi és szezonális?;  Mi a baj a Pálmaolajjal? ; Különböző címkék, minősítések.  (45′)

+foglalkozás: közös főzőcske: zöldség mandala különböző mártogatós krémekkel, lekváros zabos golyó készítés, indiai lepénykenyér sütés VAGY textil zacsi varrás, kulacstartó készítése körmöcske technikával, “Gondolkodj globálisan, cselekedj lokáisan” gondolattérkép feldolgozása rajzzal vagy elő szobor formájában.   (45′)

 

Szemétség/ Amit a hulladékokról tudni kell: hulladék piramis bemutatása; hulladékmegelőzés, mint lehetőség; különböző hulladék típusok; kukadiéta; fotók és rövid filmek a világ körül – problémák és megoldások.    (45′)

+foglalkozás:  egyéni vagy csoportos upcycling (értéknövelő újrahasznosítás) workshop, vagy csapatépítő kihívás, projektmunka:  tejesdobozból vagy bicikli belső gumiból pénztárca, hulladék papírból ékszer/dekoráció, absztrakt műalkotás stb;  bevásárló zsák varrás;  komposztálás, mint hulladékcsökkentés; “Műanyag nélkül boldogan” gondolati ábra feldolgozása.   (min. 45′)

 

  • Kertészkedni jó: fotók és rövidfilmek Magyarországról és a világ körül, közösségi kertek, iskola kertek,  komposztálás.    (45′)

+foglalkozás: iskola/óvoda kertszépítés, komposztáló készítés, csíráztatás, sárból/agyagból szobrászkodás, festés növényekkel, ecoprint (póló, tásaka festés), magbomba vagy kikelő képeslap készítése (magokat tartalmazó újra-pípír, melyet később el lehet ültetni).

 

  • Érzékszervi móka/ Irány a természet (akár az iskolaudvaron, szomszédos parkban is): Élet hálója játék,  színek, formák, mintázatok megfigyelése, illat-totó szembekötéssel, tapogatós felismerés, Zoom játék  (csapathőmérő),  erdőfürdőzés, Kneip ösvény létrehozása/kipróbálása; alkotás a természet kincseiből, földből- talizmán, land art .

 

  • Otthonunk a Föld –  Sokan vagyunk sokfélék: interkulturális játékok; szokások a világ körül; fogyasztási szokások, javak elosztása globálisan; ökolábnyom számítás, érzékenyítő, perspektíva-tágító gyakorlatok, érdekes és hasznos tradíciók, Mi köze a konfliktusos ásványoknak a telefonodhoz vagy az energiaitalhoz?